Millist soola eelistada?

Osad soolad on tervislikumad kui teised, sisaldavad rohkem toitaineid ja vähem naatriumi.

Sool ehk naatriumkloriid on mineraalne ühend, mis on vajalik ellujäämiseks. See on oluline toitaine, mida keha vajab mitmesuguste füsioloogiliste protsesside jaoks, sealhulgas elektrolüütide ja vedelike tasakaalu ja stabiilsuse toetamiseks, toitainete kandmiseks ja imendumiseks rakkudesse, rakuplasma mahu säilitamiseks, happe-aluse tasakaalu reguleerimiseks ja terve närvisüsteemi toetamiseks.

Kui organism ei saa piisavalt soola, võib see põhjustada terviseprobleeme, näiteks dehüdratsiooni, halva kolesterooli ja triglütseriidide kõrgenenud taset, südamepuudulikkust, insuliiniresistentsust ja muud.

Kõik soolad ei ole võrdselt kasulikud

Mõnda tüüpi soola turustatakse tervislikumana kui teisi, nii toitainete kui ka naatriumi sisalduse poolest, sõltuvalt sellest, kust need on saadud ning kas ja kuidas neid on töödeldud.

Himaalaja roosa sool

Looduslikku Himaalaja roosat soola korjatakse peaaegu eranditult Pakistani Pandžabi piirkonna soolakogudest, mis asuvad Himaalaja jalamil. Seal on sool juba miljoneid aastaid säilinud oma loomulikul kristallsel kujul, ilma, et oleks riknenud või saastunud.

Himaalaja roosa sool on arvatavasti kõige puhtam kõikidest soolaliikidest ja tunnustatud toitaineliselt paremaks kui teised soolad, sisaldab ainulaadset kombinatsiooni kuni 84 mineraalainest (sealhulgas kaltsium, kloriid, magneesium, fosfor, kaalium ja naatrium) ja mikroelementidest (sealhulgas kroom, vask, jood, raud, mangaan, molübdeen, seleen ja tsink).

Lisaks on selle üldine naatriumi sisaldus võrreldes teiste inimtoiduks kasutatavate soolaliikidega madalam. 

Meresool

Meresoola saadakse merevee või soolajärvede vee aurustumisest. Meresool sisaldab olulisi mineraale nagu kaalium ja mikroelemente nagu jood, raud ja tsink.

Järvede ja ookeanide suureneva reostuse tõttu võib rafineerimata meresool aga sisaldada suures koguses arseeni, pliid, elavhõbedat ja muid raskemetalle, samuti mikro- ja nanoplastikut, mis on sattunud merevette.

Kui palju soola on liiga palju või liiga vähe?

Tervishoiuasutused ja organisatsioonid on määranud päevase soolakoguse ideaalseks piiriks üks kuni kaks teelusikatäit soola päevas. Soola tarbimise vajadus võib suureneda vastavalt aktiivsuse tasemest. Higistamise tõttu kaotab keha naatriumi ja kloriidi, mille tase on vaja taastada toitumise kaudu.

Kuidas kõige paremini kontrollida oma soola tarbimist?

Naatriumi liigne tarbimine koormab neere, tekitab turseid, tõstab vererõhku ja võib põhjustada ülekaalulisust.

Siin on viise, kuidas kontrollida naatriumi sisaldust oma toidus:

  • Loobuge võimalikult paljudest eelpakendatud valmistoitudest.
  • Vältige konserve ja valmis suppe, mis sisaldavad palju naatriumi või naatriumirikkaid maitseaineid, nagu naatriumvesinikglutamaati (maitsetugevdaja MSG).
  • Ostude tegemisel lugege toiduainete etikette ja vaadake soola sisaldust portsjoni kohta.
  • Kasutage toidu valmistamisel rohkem maitsetaimi ja vürtse või ilma soolata maitseainesegusid.
  • Sööge vähem väljas ja tehke rohkem kodus süüa, et saaksite kontrollida, kui palju soola tarbite.
  • Kui sööte väljas, valige restoranid, mis pakuvad kohapeal kasvatatud toorainest valmistatud toite ja ei kasuta toidu valmistamisel maitsetugevdajaid.

Ülalnimetatud viisid on head mitte ainult soola tarbimise kontrollimiseks vaid ka üldiselt jälgimiseks, et toituda tervislikumalt ja vältida erinevaid maitsetugevdajaid ja e-aineid.

 

Kasutatud allikmaterjalid:

https://www.naturalnews.com/2024-04-01-healthiest-salts-contain-more-nutrients-less-sodium.html

 

 

Ostukorv 0
VIIMATI VAADATUD 0