Kolesterool ei ole vaenlane

Toiduga omastatav kolesterool ei põhjusta kõrget vere kolesterooli taset

Toitainerikaste toitude vältimine lihtsalt selle pärast, et nad sisaldavad kolesterooli on trend, mis peab surema. See on vale, et kõrget kolesterooli taset seostatakse erinevate haigustega, selline suhtumine pigem takistab algpõhjuseni jõudmist.

Kolesterool teeb meile nii palju head aga ometigi me teotame seda.

Mida kõrge kolesterooli tase tegelikult tähendab:

2022 aasta uuringud kinnitavad, et kõrgel vere kolesterooli tasemel ja toiduga sissesöödaval kolesteroolil puudub seos. Samuti ei ole kõrge vere kolesterooli tase seotud südame-veresoonkonna haiguste tekkega.

Kolesterool on alustala meie suguhormoonide tööle (testosteroonile ja progesteroonile). Samuti on kolesterooli vaja D3 vitamiini sünteesimiseks. Kolesterool on rakumembraanide struktuuriline komponent ja on vajalik selleks, et hoida rakkude terviklikkust.

Madal kolesterooli tase on seotud depressiooniga kuna normaalne suguhormoonide töö on häiritud.

Kõrgem kolesterooli tase on hoopiski seotud madala suremuse ja kõrge elueaga.

Kui toitumine ei põhjusta ohtlikult kõrget kolesterooli taset, siis mis põhjustab?

Kolesterool on meie kehas nii oluline osa, et maks ja soolestik toodavad ise 80% kehas olevast kolesteroolist. Selle teadmise põhjal on veider väita, et saame ise enda toitumisega väga palju oma kolesterooli taset mõjutada.

Siiski on ka liiga kõrge kolesterooli tase ohtlik ja võib põhjustada madalat kilpnäärme funktsiooni või põletikke. Kui kolesterool on liiga kõrge siis tähendab see seda, et seda pole suudetud muuta suguhormoonideks.

ATP (adenosiintrifosfaat ehk energia talletaja ja ülekandja) loomine on sõltuv kilpnäärme hormooni T3 (trijoodtüroniin) piisavast tasemest. Kolesterooli külgahela lõhustamise ensüüm (P450scc) on mitokondriaalne ensüüm, mis katalüüsib kolesterooli muundamist pregnenolooniks (suguhormooniks). See tähendab seda, et kolesterooli muundamine suguhormoonideks on võimalik ainult piisava ATP taseme juures, mis on omakorda sõltuv T3 hormooni tasemest.

Teisisõnu, väga kõrge kolesterooli tase on tihti madala ainevahetuse tagajärg.

Kolesterool kaitseb bakteriaalsete toksiinide eest

Kolesterooli tase tõuseb kui keha võitleb krooniliste infektsioonidega nagu näiteks bakterite ülekasv soolestikus.

Stressi olukorras hakkab soolestik lekkima ja kui samal ajal peab keha veel toime tulema ka bakterite ülekasvuga, võivad bakteriaalsed endotoksiinid soolestikust välja lekkida ja jõuda maksa. Kui endotoksiinid jõuavad maksa tõusevad põletiku näitajad, maks kõrgendab kolesterooli taset eesmärgiga kinni püüda bakterid, et need kehast välja lükata.

Seega, liiga kõrge kolesterooli tase võib olla kroonilise infektsiooni ja põletiku tagajärg.

Kolesteroolirikaste toitude vältimine võib anda kasu asemel hoopis tagasilöögi

Kui inimene võitleb liiga kõrge kolesterooli tasemega siis ei peaks vältima kolesteroolirikkaid toite, mis on tegelikult toitvad ja väga vajalikud. Selle asemel peaks hoopis keskenduma ainevahetusele ja soolestiku tervisele.

Paljud toidud, nagu munad, krevetid, punane liha ja piimatooted, mida soovitatakse kõrgenenud kolesterooliga inimestel vältida, on olulised vitamiinide ja mineraalide allikad (seleen, retinool, jood). Need on samad toitained, mida vajame selleks, et sünteesida T3 hormooni, mis aitav kolesterooli muuta suguhormoonideks ja kiirendab ainevahetust, et ennetada bakterite ülekasvu.

Kolesterool ei ole vaenlane! Liiga kõrge kolesterooli tase ei tulene kolesteroolirikastest toitudest vaid on hoopis märk muudest tõsisematest häiretest.

 

Kasutatud allikmaterjalid:

https://www.instagram.com/p/CtepHayNw2o/

Ostukorv 0
VIIMATI VAADATUD 0