Poest saia ostmine on enamike inimeste jaoks igapäevane nähtus, kuid paraku sisaldavad suurtootmiste küpsetised lisaaineid, mis võivad tervisele kahjulikult mõjuda. Sellised tarbetud lisaained võivad põhjustada seedeprobleeme, allergiaid, vedelikupeetust ja pärssida toitainete imendumist. Need ained ei ole loomulik osa meie toidulauast!
Meie pere jaoks on poest saia ostmine juba pikalt unustatud harjumus. Küpsetame oma saiad ja leivad ise. Kasutame ainult mahedalt kasvatatud jahu, mis ei sisalda GMO-d ega pestitsiide. Tean täpselt, mida oma saia sisse panen ja mida oma lastele serveerin – ei mingeid küsitavaid koostisosi ega kemikaale.
Eelistan küpsetada hapusaia, kuna see on seedimisele parem kui pärmiga küpsetatud saia söömine. Hapendamisprotsess muudab jahu kergemini seeditavaks, aitab kaasa heade bakterite arengule soolestikus ja vähendab gluteenisisaldust, mis võib paljudele probleemiks olla. Pärm seevastu võib põhjustada seedevaevusi, kõhupuhitust ning soodustada pärmseente vohamist organismis.
Ise saia küpsetamine on ka suurepärane võimalus panna oma hool ja armastus pere toidulauale. Pealegi on omatehtud sai maitse poolest täiesti võrreldamatu poe omaga! Kui soovid elada tervislikumalt ja tead, et lihtsad asjad elus on kõige paremad, tasub kindlasti proovida ise saia küpsetada. Lisaks saab valmistamise juures olla loominguline – lisada seemneid, pähkleid või ürte vastavalt maitsele.
Esialgu tundub retsept väga keeruline ja töömahukas aga kui oskused on juba omandatud siis on see tegelikult väga lihtne, iga etapp võtab aega vaid minutid ja seda saab kiirelt teiste toimetuste kõrvalt teha. Omaküpsetatud sai pole lihtsalt toit, vaid elustiil.
Retsept (üks päts saia)
- 125 g aktiivset juuretist
- 300 g sooja vett
- 475 g nisujahu
- 1 tl soola
Küpsetada 240 kraadises ahjus 15 minutit, alandada temperatuuri 200 kraadile ja küpsetada veel 15 minutit.
NB! Mina kasutan mahedat jahu, mis ei anna alati nii super tulemust kerkimisel kui mõnel Pinteresti fotol, aga maitse on väga hea ja orgaaniliselt kasvatatud vili on tervislik.