Kas Sa poest limpsi tõid?

Karastusjookide peamine sihtgrupp on lapsed ja noored, aga just neile alles arenevatele kehadele mõjuvad need vedelikud kõige laastavamalt.

Enamus vanemaid juba mõistab, et energiajoogid ei ole kõige mõistlikum valik oma lapsele, aga paljud ei adu, et sama ohtlikud on ka muud karastusjoogid, mis sisaldavad kofeiini ja tohutus koguses suhkruid.

Teadusajakirja Public Health uuringus leiti, et energiajookide tarbimine võib laste arenevale kehale ja ajule avaldada mitmesuguseid kahjulikke mõjusid. Ühendkuningriigi Newcastle’i ja Teesside’i ülikooli teadlased analüüsisid aastatel 2016 kuni 2022 57 erinevat uuringut, mis hõlmasid enam kui 1,2 miljonit noort vanuses üheksa kuni 21 aastat enam kui 20 riigist. Mitmete uuringute tulemused näitavad, et kofeiini- ja suhkrusisaldusega karastus- ja energiajoogid on kahjulikud laste ja noorte arenevale kehale ja ajule.

Lisaks sellele, et need joogid on kahjulikud füüsilisele tervisele kinnitasid uuringu tulemused, et suurenenud energia- ja karastusjookide tarbimine on seotud kuritegevuse, kehva une, madala õppeedukuse ning hulga vaimse tervise riskidega. Riskid hõlmavad ka enesetapu suurenenud tõenäosust, psühholoogilist stressi, tähelepanu ja hüperaktiivsuse häire sümptomeid, depressiooni, paanikat, allergilisi reaktsioone, insuliini resistentsust, hammaste probleeme, kõrgenenud kehamassiindeksit, ebanormaalseid südame rütme ja kõrgvererõhutõbe.

Lisaks tõi uuring esile tugeva seose kofeiini sisaldavate jookide ja riskikäitumise vahel, nagu suitsetamine, alkoholi tarbimine, liigjoomine ja narkootiliste ainete kuritarvitamine.

2022. aasta teaduslik ülevaade eelretsenseeritud ajakirjas Reviews in Cardiovascular Medicine seostab energiajooke surmavate kardiovaskulaarsete tagajärgedega, sealhulgas arütmiate, südameatakkide ja äkksurmaga.

Lapsed ei tohiks tarbida kofeiini, kuna see tõstab pulssi ja vererõhku, suurendab diabeediriski ning mõjutab aju ja immuunsüsteemi.

Kofeiiniga karastus- ja energiajoogid on mürk, miks me anname neid oma lastele?

 

Kasutatud allikmaterjalid:

https://www.naturalnews.com/2024-02-21-energy-drinks-harmful-developing-bodies-brains-children.html

 

 

Ostukorv 0
VIIMATI VAADATUD 0